هنگام مطالعه برای رسیدگی انواع طریق های بازاریابی، میتوان دریافت که شیوه های مختلف بازاریابی، بر اساس روش های یافتن بازارهای جدید، روش های جدید متقاعد کردن مشتریان، فضا های جدید برای عرضه محصولات، بعنوان یک بازار جدید و غیره دسته بندی می شوند. متخصصان، اساتید و فعالان در عرصه بازاریابی در دانشمند و ایران انواع بازاریابی را به بخش های و طریق های مختلفی تقسیم بندی کرده اند. کالبدشناسی همگی این روش ها در یک نوشتار نمی گنجد بنابراین ما در این نوشتار به مهمترین شیوه های بازاریابی خواهیم پرداخت.
انواع بازاریابی و روش های مختلف بازاریابی کدام ها هستند؟
با مطالعه در انواع بازاریابی می طاقت اخذ که برخی از گونه ها شناسایی شده در بازاریابی را میتوان در هم ادغام کرد و برخی را می توان به دو شیوه دسته کرد. بعنوان نمونه مقاله های متعددی هستی دارد که هر کدام از شبکه های اجتماعی همانند توییتر ، فیس بوک و غیره را به عنوان یک روش بازاریابی شناسایی کرده و شرح دیتا اند که می تاب همه آنها را در یک تقسیم به عنوان بازاریابی شبکه های اجتماعی ادغام کرد. این مقاله به راهکارهای جدید برای بازاریابی و روشهایی که شرکت های معتبر از آن استفاده کرده اند می پردازد. کمپانی های گوناگون هر کدام طریق های مختلفی برای بازاریابی دارند که میتوان به بررسی و تحلیل این انحاء پرداخت. مثلا کمپانی اپل، تولید کننده محصولاتی همانند لپ تاپ ، موبایل و غیره برای تبلیغات محصولات خود، از ساخت تبلیغات تلویزیونی و چاپ بیلبورد های تبلیغاتی و تبلیغ در گاهنامه ها بهرهگیری کرده است. در کل این روش ها کمپانی اپل به پیگیری برپایی نوعی حس وابستگی در مشتریانش می باشد.
انواع بازاریابی و شیوه های مختلف بازاریابی که امروز به کار می روند عبارتند از :
1- بازاریابی سببی (Cause Marketing)
این واژه به بازاریابی علّی، بازاریابی سببی و بازاریابی خیرخواهانه نیز ترجمه شده است. در این روش بازاریابی منظور بازاریاب یافتن جستار یا علتی است که مشتری ها و شرکت تولید کننده هر دو به آن دلیل و یا موضوع اهمیت می دهند. استفاده از بازاریابی سببی نیازمند این است که بازاریاب از موضوعات مهم برای کمپانی فرآوری کننده محصول مطلع باشد. اگر بخواهیم یک نمونه از بازاریابی سببی بزنیم، میتوانیم شرکت فرآوری کفش Toms Shoes را بعنوان مثال بیان کنیم. این کمپانی بجای تبلیغ یک کفش بخرید و یک کفش بصورت مجانی هدیه بگیرید، شعار تبلیغاتی خویش را به این صورت تعبیه کرده است: با خرید هر کفش توسط مشتریان ما، یک تن که طاقت خرید کفش ندارد صاحب کفش خواهد شد. شرکت پپسی در امارات متحده عربی برای کسب بازار اقدام عجیبی اتمام داد. این کمپانی با ایجاد بنگاهی به زنان سرپرست خانوار کمک کرد الی بتوانند خود را از نظر مالی مدیریت کنند. گام بعدی این شرکت این بود که به این نسوان امکان عدل که خودشان بعنوان آموزگار به زنان دیگری که شرایط مشابه آنها داشتند کمک کنند. این کار کمپانی پپسی، در امارات چنان مورد استقبال قرارگرفت که الان بیشتر فروش این فرآورده در امارات نه بخاطر برتری کیفی محصول تولید شده نسب به رقبا و یا زیر تر بودن قیمت، نیست. بلکه مردم صرفا جهت اشاعه کار و جنبش های پپسی در امارات محصولات این کمپانی را تهیه می کنند.
انواع بازاریابی
2- بازاریابی محیطی (Close Range Marketing)
این واژه به بازاریابی در محدوده نزدیک، بازاریابی در محدوده های بسته نیز برگردان شده است. در برخی منابع بازاریابی محیطی با حروف اختصاری crm معرفی شده است. که ما با توجه به اینکه حروف اختصاری crm در بازاریابی بیشتر برای مخفف کلمه Customer Relationship Management به معنی مدیریت بستگی با مشتری بکار می رود از به کارگیری این کوتاهی برای بازاریابی محیطی پرهیز کرده ایم. این طریق بازاریابی بر پیوستگی میان بازاریاب و مشتریان در محیط های کوچک و نزدیک پایه گذاری شده است و در این روش ارسال تبلیغات برای مشتری به طریق هایی مانند ارسال از طریق بلوتوث و یا از طریق نرم افزارهای بر پایه وای فای مانند share it و غیره سپریدن می شود.
4- بازاریابی رابطه ای (Relationship Marketing)
بیشتر شرکت ها امروزه سعی دارند تا وابستگی اکثریت با مشتریان خود داشته باشد. برخلاف روش بازاریابی معاملاتی (transactional marketing) که تمام تمرکزش بر فروش محصولات است. در بازاریابی رابطه ای شرکت ها تلاش می کنند تا مخاطبان برندشان را دوست داشته باشند. این طریق باعث شده است که مشتریان مبالغ اکثریت را برای این برند ها صرف کنند. برند Walgreens با افزایش راههای ارتباطی خویش با مشتریانش میزان فروش خویش را شش برابر کرده است. در بازاریابی رابطه ای شما باید از کل روش های فروش مثل فروش در شرکت، فروش در وب، فروش در موبایل و... سهم بگیرید.
5- بازاریابی معاملاتی (Transactional Marketing)
این روش بازاریابی همانطور که در بالا اشاره شد بر فروش تمرکز کامل دارد. طریق بازاریابی معاملاتی در حراجی ها و خرده فروشی های بزرگ استعمال زیادی دارد. در اشکال فروشی های بزرگ کمپانی ها با تعداد زیادی از مشتری مقابل هستند و برای افزایش میزان خرید این شمار بسیار مشتری از شیوه های مثل کپن های خرید، تخفیفات و تبلیغات اجناس اقدام به افزایش فروش خود می کنند.
6- بازاریابی با عرضه محدود محصول (Scarcity Marketing)
برخی شرکت ها برای افزایش قیمت و فروش راحتتر محصولات خود، تعداد محصول عرضه شده در بازار را کنترل می کنند. به این ترتیب خریداران با سرعت اکثریت محصولات عرضه شده را خریداری می کنند و این در حالی است که غالبا محصولات این نوع شرکت ها از رقبا گرانتر نیز هست. در بازاریابی با عرضه محدود محصول، کمپانی ها میتوانند محصولات خویش را تندتر و گرانتر بفروش برسانند. مثال : شرکت رویز رویز فرآوری کننده اتومبیل با این طریق براحتی برند خود و برند چینی خویش فانتوم را بفروش میرساند. نمونه سایر : برند ریبن تولید کننده عینک آفتابی زمانی ارزانترین برند موجود دربازار بود. اما با فروش این برند به یک شرکت ایتالیایی میزان عرضه این محصول تفریق یافت و بها آن بشدت بالا رفت و این امر فروش این محصول را چنان افزایش عدل که امروزه با عرضه محصول جدید از این برند، مخاطبان در صف های طولانی برای خرید صف می کشند.
7- بازاریابی دهان به دهان (Mouth Marketing)
در روش بازاریابی دهان به دهان، تبلیغ کالا بصورت حضوری چهره می گیرد. مشتریان اغلب مایل به گفتگو در ارتباط با برندهای باره علاقه خویش هستند. اغلب ملت اخ دارند حکایت خرید از برندهای معروف را برای هم نقل کنند. بازاریابی دهان به دهان نخستین روشی است که طی آن یک فرد به تهیه یک محصول علاقه مند میشود. کمپانی ها و بازاریابان امروزه میدانند که بازاریابی دهان به دهان به شرکت و برند آنان اعتبار خواهد داد.
بازاریابی دهان به دهان
8- بازاریابی دعوت به خرید (Call to Action (CTA) Marketing)
بازاریابی CTA را معمولا در وب تعریف می کنند و ذکر میدارند که شما اثناء ترغیب مشتری و جلب عقیده او به بازدید از یک کالا و یا نگریستن جزئیات آن باید یک راه برای دعوت به خرید نیز در سایت خود پیمان دهید. یک نوشته کبیر و یا یک دکمه با گرافیک جذاب که از مشتری میخواهد با کلیک روی آن کالا را بخرد. این روش برای اهدافی مانند عضویت برای دریافت گاهنامه های تبلیغاتی نیز استعمال دارد.
دعوت به خرید در بازاریابی سنتی
هنگامی که در بازاریابی سنتی فروشنده کالایی را که مشتری آن را پسندیده روشنگری میدهد در ته باید از مشتری بخواهد که کالا را تعبیه کند. اگر دقت کرده باشید اکثر فروشندگان حرفه ای تبلیغات خود را با این جمله، که چرا کالا رو نمی خرید؟ به فرجام میبرند. شما در جواب این سوال پاسخی خواهید داد. مشابه اینکه، قیمتش برایم گران است و یا هنوز مطمئن نیستم کالا برای من واقعا مناسب باشد. به این ترتیب فروشنده دقیقا میداند که چگونه دیالوگ های خویش را برای رفع این دشوار تنظیم کند. به این ترتیب شانس فروش افزایش خواهد یافت.
9- بازاریابی ویروسی (Viral marketing)
در این شیوه بازاریابی تلاش میشود تا با کمک تبلیغات قبل از عرضه یک محصول در بازار، مخاطب را برای خرید آن مشتاق کرد. در بازاریابی ویروسی یا بازاریابی وایرال سعی بر فراخ شدن هر چه بیشتر تبلیغات است. برند های سرشناس همانند سامسونگ برای این طریق های تبلیغاتی برخی مواقع خرج پرداخت نمی کنند. علاقه مندان محصولات آنها در شبکه های اجتماعی بصورت رایگان تبلیغات آنان را دست به دست می کنند. این شیوه توزیع شدن تبلیغات وایرال در شبکه های اجتماعی باعث شده است که به این نام خوانده شود. زیرا صحیح همانند یک ویروس در شبکه های اجتماعی منتشر میشود. یادمان باشد که استفاده از این روش تبلیغات برای شرکت ها و برندهای شناخته نشده خرج های بالایی متعاقب دارد.
بازاریابی ویروسی
برای کسب اطلاعات اغلب در این مقوله می توانید نوشتار بازاریابی ویروسی چیست را مطالعه نمایید.
10- بازاریابی برحسب تنوع (Diversity Marketing)
این روش بازاریابی بر حسب تنوع جنسیت، ذائقه، ادب و انتظارات بازاریابی و ارائه فرآورده را سپریدن می پذیرد. مثال: طریق ارائه محصول خرما در عراق و فرانسه باهم متفاوت است و شرکتی که میخواد در این دو کشور فرآورده خرما ارائه بدهد باید گونه فرآورده ، شیوه بسته بندی و حتی نوع تبلیغ متفاوتی را برای هر کدام از این دو کشور در عقیده بگیرد. مثلا برای فروش خرما در کشور عراق تازگی و شیرینی خرما در تبلیغات بسیار کارساز خواهد بود. و در فرانسه عدم به کارگیری مواد شیمیایی در پروش خرما و آزمایش عدم وجود فوزاریوم در تبلیغ موثر واقع خواهد شد.
11- بازاریابی مخفی (Undercover Marketing)
در تعریف بازاریابی نهان آمده است که نگفتن چیزی به کسی گاهی بهترین تبلیغ برای یک کالا است. اما بازاریابی پنهان عدم بازاریابی نیست. با یک نمونه میتوان بازاریابی نهان را بهتر روشنگری داد.تصور کنید که فیلم Scary movie برای تبلیغ خویش به شما درباره ژانر فیلم هیچ نگوید و یا حتی ژانر فیلم را برخلاف آنچه هست معرفی کند. به این ترتیب بیننده این فیلم با رویت آن شوکه شده و خود این شک مایه میشود این فیلم سالها باره بحث و نقد در بین ملت باشد. این فیلم که رسما یک فیلم درجه سه است. با همین روش تبلیغ توانست بیشتر از هر فیلم دیگری در تاریخ سینما نقد گرفتن کند. این جستار که مردم مایل به گفتگو در مورد این فیلم بودند، ناشی از گونه بازاریابی برای آن است.
12- بازاریابی متعدد (Mass Marketing)
بسیاری از شرکت ها بیچارگی به فروش متعدد محصولات خویش در سراسر جهان دارند الی بتوانند به حیاط خود پیوسته دهند. این کمپانی ها مجبور به صرف خرج های بالا برای تبلیغات و بازاریابی انبوه خود هستند. گرد از نمونه های آشکار بازاریابی انبوه، کمپانی سامسونگ است، که در تمام بازارهای منظور خود از گونه ها تبلیغات تلویزیونی ، پوستر و غیره استفاده می کند. به این ترتیب این کمپانی همواره در بین مخاطبان خویش در سراسر گیتی مورد توجه قرار میگیرد. مثال دیگر این نوع بازاریابی تبلیغات کوکا کولا است که در اکثر کشورهای گیتی منتشر می شود.
بازاریابی انبوه
13- بازاریابی آنلاین (Online Marketing)
در بازاریابی آنلاین میتوان از تمام شیوه های تبلیغاتی بالا بهرهگیری کرد. طریق بازاریابی آنلاین براساس اینترنت پایه گذاری شده است و گونه ها بازاریابی اینترنتی از ایجاد سایت، تبلیغات کلیکی، تبلیغات و کمپین های ایمیلی و کمپین های شبکه های اجتماعی را شامل میشود. امروزه تمام برندهای معتبر از بازاریابی آنلاین در کناره سایر روشهای بازاریابی خود کاربرد می کنند.
سایرانواع بازاریابی
همانطور که در ابتدا گفتیم امکان رسیدگی تمام گونه ها بازاریابی و طریق های بازاریابی در یک مقاله شدنی نیست. در این تقسیم بعضی از سایر گونه ها مهم بازاریابی را تیتروار ذکر می کنیم:
بازاریابی از طریق شرکت های مرتبط
بازاریابی با فروش محصولات به قیمت ذیل تر از بها راستین برای فروش دیگر محصولات
بازاریابی در روزنامه ها
بازاریابی با مقالات و یا اعلان رپورتاژها که شامل بازاریابی ابری هم میشود
بازاریابی درونمایه : این طریق بازاریابی فقط شامل محتوای وب نمیشود، مثلا سامسونگ برای تبلیغ گوشی جدید خود بجای تبلیغ صفحه بزرگتر تبلیغ خویش را این طور ذکر می کند: با سامسونگ کارهای بزرگتری اتمام دهید
بازاریابی از طریق نمایشگاه های تجاری
بازاریابی تجارت برای بازرگانی یا B2B
بازاریابی کمین: در این روش از وقوع یک حادثه برای بازاریابی کاربرد میشود
بازاریابی تجارت به مشتری یا B2C که تمام روشهای منجر به فروش فرآورده به مصرف کننده را شامل میشود.
بازاریابی اشتراکی که بدست دو یا شمار اکثریت کمپانی بصورت مقارن اجرا میشود.
بازاریابی وارونه : در این شیوه بازاریابی، هدف این است که مشتری بدنبال بازاریاب و محصولات بگردد و نه بازاریاب بدنبال مشتری. اغلب شیوه های بازاریابی آنلاین مانند تبلیغات گوگلی به مراجعه مشتری برای خرید کالا منجر میشوند. یکی دیگر از طریق های بازاریابی معکوس به کارگیری کمپین هایی است که ظاهرا هدفی غیر از فروش کالای شرکت دارند می باشد. مثلا کمپانی های فرآوری کرم های زیبایی میتوانند کمپینهایی برای زیبایی ذاتی انسان گذرگاه بیاندازند. اینکار در سال 2004 بیش از 1 میلیارد دلار سود برای شرکت داو به به اتفاق داشت.
انواع بازاریابی در ایران |
روش های بازاریابی عصبی و بازاریابی پارتیزانی که هرکدام به یک مقاله برای کالبدشناسی استراتژی ها احتیاج دارند.